Sok száraz kutyatápot érint az elavult gyártási mód

Az összes száraz kutyatáp több mint 90%-a egy a múlt század 30-as éveiből származó módszerrel készül

A főzés, párolás, dinsztelés, grillezés, zsírban sütés és sütés mindenki által ismert módszerek. Azonban vannak a kevésbé ismert elkészítési módok is, és az így készült élelmiszereket majdnem mindenki kóstolta már vagy fogyasztja rendszeresen. Ide tartoznak többek között a reggelire fogyasztott gabonafélék, amelyeket például karikák, golyók, párnácskák és pelyhek formájában a Kellogg’s és a Nestlé kínál. Ezeket extrudálással, egy a tésztaféléknél használt gyártási eljárással állítják elő, amelyet az 1930-as években vezettek be.

Az extruder működésének bemutatása

A száraz kutyatápokat a reggeliző pelyhekhez hasonlóan készítik

Ezzel a már meglehetősen elavult eljárással gyártják még manapság is a legtöbb száraz kutyatápot.

Így néz ki a kukoricapehely és a kutyatáp, amikor kikerülnek az extruderből

Ha hús is van az összetevők között, akkor az többnyire húsliszt. Ez egy a német szövetség által támogatott fejlesztést lezáró jelentésből derül ki, amely szerint az extruderbe kerülő összes összetevőnek csak mintegy negyede lehet friss hús (ennek technikai okai vannak). A magas hústartalmú extrudált száraztáp ennek megfelelően legfeljebb csak 25% friss húst tartalmazhat.

Miért fontos ez? Nos, a húsliszt nyilvánvalóan csekélyebb értékű, mint a friss hús, mivel hő és nyomás hatására jön létre. Ennek során máris sok értékes tápanyag veszik el, amelyeket különösen a hús természetes leve tartalmaz. A húsból ezen felül kivonják a természetes zsírtartalmat is. A lényeget összefoglalva: Az élelmiszer minden újabb melegítése csökkenti annak minőségét.

Így készül a húsliszt!

A friss húst nagy nyomással működő üstben, legalább 133°C-on és 3 bar nyomás mellett, legalább 20 percig csíramentesítik. A hús ezután egy vákuumos szárítóba kerül, ahol 100-125°C-os hőmérsékleten kivonják belőle a húslét. A vákuumos szárító után a szárított nyers masszát egy présbe helyezik, ahol kb. 200 bar nyomáson eltávolítják belőle a természetes zsiradékot

A száraztápban található húsliszt kétszer esett át melegítésen, a szárazeledelekben található friss hús csak egyszer

Vannak azonban modernebb elkészítési módok is, mint például az FSG eljárás, amelynek során a friss húst addig párolják alacsony hőmérséklet mellett saját húslében, míg végül elkészül belőle a száraz kutyaeledel. Ez természetesen nem túlságosan kedvező minden olyan száraztáp gyártónak, aki a tápját továbbra is extrudálással készíti. Ezen gyártók közül egyesek ezért kitaláltak egy trükköt, amellyel versenyképesek maradhatnak. A sajtoláshoz szükséges húsliszt előállítását úgymond előkészítő műveletként tüntetik fel.

Ezt a következő megfontolásból teszik: Ha a gyártási folyamat a friss hússal kezdődik, akkor az extrudált kutyatápot magas frisshús-tartalmú tápként lehet reklámozni. Véleményem szerint ez megtévesztés, mivel a friss húsból először húslisztet kell készíteni, egyébként nem is működik az extruder.

Friss csirkehúsCsirke húsliszt
Magas nedvességtartalomAlacsony nedvességtartalom
Kizárólag hús és bőr kombinációja, csonttal vagy csont nélkülAz alapanyagok és azok minősége igen változó
Alacsony hamutartalomMagas hamutartalom
Emberi táplálék forrásaÁllateledelként való használatra alkalmas
A fehérje emészthetősége kb. 95%A fehérje emészthetősége kb. 61%
kb. 65 (g/kg fehérje) lizint, egy létfontosságú aminosavat tartalmazkb. 41 (g/kg Protein) lizin
Több A,D,E vitamint tartalmazKevesebb A,D,E vitamint tartalmaz
Több kreatint tartalmaz, amely elősegíti a sejtek energiaellátásátKevesebb kreatint tartalmaz

Gyomorcsavarodás az extrudált száraztáptól

A folyadékba helyezett extrudált száraztáp úgy viselkedik, mint a reggeliző pelyhek: Bizonyos idő elteltével megduzzad. Ha ez a duzzadás a gyomorban történik, akkor kitágul és úgynevezett puffadt has érzést okoz. Számos különböző tanulmány igazolja, hogy a megduzzadó száraztáp a kutyáknál gyakran halálos kimenetelű gyomorcsavarodást okozhat. Ez különösen a nagyobb kutyákat érinti.

Kutya gyomorcsavarodása

Eddig csak egy megbízható elkészítési eljárás van, amelytől nem duzzad meg a száraztáp, ez pedig az FSG eljárás. Az olyan gyártási eljárások, mint a sütés vagy a pelletálás (hidegen sajtolás) nem nyújtanak biztosítékot arra, hogy az így előállított kutyatápok nem duzzadnak meg. A duzzadási tesztek azt mutatták, hogy a sütési eljárással készült és a pelletált (hidegen sajtolt) kutyatápok megduzzadnak.

A gyomorcsavarodás megelőzése érdekében egyes kutyatartók vízbe áztatják a száraztápot, mielőtt odaadják a kutyának. A száraztáp beáztatásával azonban egy pépes állagú eledel keletkezik, amely már egyáltalán nem egyeztethető össze egy húsevő természetes táplálkozásával.

Összefoglalás

Manapság a legtöbb száraz kutyatápot úgy készítik, mint a reggeliző pelyheket. Ez a gyártási eljárás az extrudálás, amelyet a tésztafélék gyártásánál vezettek be a múlt század 30-as éveiben.

A kutya számára az egyik legfontosabb táplálék kétségtelenül a hús. Az extrudált kutyatápok esetében a magas hústartalmat csak húsliszttel lehet elérni, amely egyértelműen alacsonyabb értékű, mint a friss hús. Mielőtt az extrudált száraztápot hő és nyomás segítségével elkészítik, az ehhez használt húslisztet magát is magas hő és nyomás használatával állítják elő. Ennek során fontos tápanyagokat vonnak ki a húsból, amelyek elsősorban a húslében találhatók. A FSG eljárás egy olyan ismert eljárás, amely során a friss húst saját húslében addig párolják, amíg elkészül a szárazeledel.

Az FSG eljárással folytatott versenyben egyes gyártók kitaláltak egy trükköt arra, hogy az extrudált kutyatápot is látszólag magas frisshús-tartalmú tápként reklámozhassák. A húsliszt előállítását is az extrudálás részeként tüntetik fel. Véleményem szerint ez megtévesztés, mivel a friss hús technikai okokból az extruderbe helyezett összes összetevőnek csak kb. egy negyedét teheti ki.

Az extrudált száraztáp megduzzad a kutya gyomrában, amely gyomorcsavarodást okozhat, és ez gyakran halálos kimenetelű. Az FSG eljárás az egyetlen megbízható elkészítési mód annak érdekében, hogy a száraz kutyaeledel ne duzzadjon meg.

Közzétéve: