Száraz kutyaeledelek FSG (Fleischsaftgarung) eljárással

Az FSG azt jelenti, hogy a friss húst csak a saját, tápanyagokban gazdag levében pároljuk, ahogy a konyhában is. Alacsony hőmérsékleten történő hosszabb idejű párolás és a húslé nedvességtartalmának folyamatos redukálása során kapjuk meg a friss húsból készült szárazeledelt. Ennek állaga azonban nem teljesen száraz, mint a száraztáp esetén. A húslé maradék nedvességtartalma miatt a szárazeledel jól rágható és puha marad.

Az FSG eljárással készült száraz kutyaeledelek különleges tulajdonságai

Természetes tápanyagokban gazdag

Az FSG során alkalmazott alacsony párolási hőmérséklet megőrzi a friss hús természetes tápanyagait a szárazeledelben, ideértve magát a húslét is.

Különlegesen ízletes

A redukció, mint főzési technika alkalmazásával a hús íze erőteljesebb lesz, amelyet nemcsak a kutyák találnak rendkívül ízletesnek. A hobbiszakácsok tudják: A redukció feltétele egy szaftos hússzelet, és az egyenletes zsírerezet. A zsír ugyanis ízhordozó.

Az FSG eljárás során a húslé nedvességtartalmát lassan redukálják. Ez erőteljesebbé teszi a hús természetes ízét, bármely ízfokozó, vagy mesterséges aroma hozzáadása nélkül.

Jól rágható és puha

Az FSG eljárással készült szárazeledel rágásra ösztönöz. A húslé nedvességtartalmát az FSG eljárás során csak annyira redukáljuk, hogy a szárazeledelben épp annyi nedvesség maradjon, amely azt jól rághatóvá és puhává teszi.

Könnyű emészthetőség és magas tápanyagtartalom

Az FSG eljárás során megváltozik a hús fehérjeszerkezete. Először az izomfehérjék lesznek szilárdabbak, és vizet adnak le. Hosszabb párolást követően megváltozik a többi fehérje is. A hús omlós lesz, így elősegítve az emésztőnedvek működését. Ezért az FSG eljárással készült hús könnyebben emészthető, mint a nyers hús. Az FSG eljárással készült szárazeledel természetes, hiszen a főzővíz nem növelte meg annak térfogatát.

A szükségletet fedező táplálékmennyiség ezért gyakran jelentősen kevesebb, mint a piacon elérhető legtöbb száraztáp esetében. A kisebb mennyiségű táplálék nem terheli meg a gyomrot és az emésztőrendszert, ez pedig pozitív hatással bír a tartós egészségre.

Nem duzzad meg a kutya gyomrában

Az FSG eljárással készült szárazeledel úgy viselkedik a kutya gyomrában, mint a hús. Nem duzzad meg. Ez pedig javítja a kutya életminőségét:

A kutya evés után kevésbé lomha és fáradt
Nem érez nyomást a gyomorban a megduzzadt táptól
Csökken a gyomorcsavarodás veszélye
Nem szükséges beáztatni a tápot

Kevesebb szénhidrát

Az FSG eljárással készült szárazeledelek és jutalomfalatok csak a kutya egészségéhez szükséges mennyiségű szénhidrátot tartalmazzák, valamint glutén-, búza- és szójamentesek, illetve genetikailag nem módosítottak.

A túl sok szénhidrát ugyanis lelassítja az emésztést, és gyakran okoz fogkövet. Ha azonban a szénhidrát mennyiségét az egészséghez szükséges mennyiségre csökkentjük, akkor:

könnyebbé válik az emésztés
csökken a fogkőképződés