Zavar a hidegen sajtolt kutyatáp körül

Egy régóta létező gyártási mód a pelletálás, amelynek segítségével a hidegen sajtolt kutyatápok készülnek

Az extrudáláshoz hasonlóan a pelletálás is a múlt század 30-as éveiben alakult ki, és véleményem szerint okos módja a hulladék újrahasznosításának. A pelletálás az agglomerációs eljárások közé tartozik, amely nagy vonalakban az alapanyag tömörítését jelenti. Például a fűrészport is úgy tömörítik, hogy pelleteket préselnek belőle. A marhák és sertések takarmányát is gyakran préselik össze, hogy csökkentsék a tápból eredő porképződést.

Pelletek töltése

A hidegen sajtolt kutyatápokhoz csak liszteket használnak

A száraz kutyatápokhoz nagyrészt liszteket használnak fel. Ezek lehetnek húslisztek, kukoricaliszt, rizsliszt, pacalliszt, csontliszt, halliszt, stb. Pelletáláskor a különböző liszteket összekeverik, és egy megfelelő átmérőjű furatokkal ellátott acél matricán préselik keresztül. A magas préselési nyomás következtében az anyag felmelegszik, azonban jóval alacsonyabb hőfokra, mint főzés esetén. A találékony reklámszakemberek ezért elnevezték a pelletált kutyatápokat „hidegen sajtolt kutyatápoknak“. Azonban ha valaki azt gondolja, hogy a hidegen sajtolt kutyatáp összetevői a préselés során csak kíméletes mértékben melegszenek fel, az figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy ezek az összetevők olyan lisztek, amelyek előzetesen magas hőfokon, nagy nyomás mellett kerültek előállításra.

Pelletált táp

Találékony reklámszakemberek nevezték el a pelletált tápokat „hidegen sajtolt kutyatápoknak“

A húsliszt csekélyebb értékű, mint a friss hús

A húsliszt gyártásakor a friss húsból kivonják a tápanyagokban gazdag húslét és a természetes zsírt. A húsliszt ezért tápanyagokban szegényebb, így alacsonyabb értékű, mint a friss hús.

A húsliszt egy állat olyan részeinek elégetett maradványa, amelyeket nem emberi fogyasztásra szántak.

Így készül a húsliszt!

A friss húst nagy nyomással működő üstben, legalább 133°C-on és 3 bar nyomás mellett, legalább 20 percig csíramentesítik. A hús ezután egy vákuumos szárítóba kerül, ahol 100-125°C-os hőmérsékleten kivonják belőle a húslét. A vákuumos szárító után a szárított nyers masszát egy présbe helyezik, ahol kb. 200 bar nyomáson eltávolítják belőle a természetes zsiradékot.

A gabonalisztek esetében sincs ez másként: A gabonát is hőhatás mellett módosítják (felnyitják), hogy a húsevők számára egyáltalán emészthetővé váljon.

Aki azonban olyan kutyatápot keres, amely nem lisztekből, hanem friss húsból készül, az a hidegen sajtolt kutyatápokkal bizonyosan melléfog, még ha a reklámok gyakran mást is ígérnek. Én az FSG eljárást javaslom, amelynek során a friss húst addig párolják alacsony hőmérséklet mellett saját húslében, míg végül elkészül belőle a száraz kutyaeledel. Az FSG eljárás egy olyan, emberi táplálék elkészítésére is alkalmas módszer, amelyet a kutyák szükségleteihez igazítottak.

Friss csirkehúsCsirke húsliszt
Magas nedvességtartalomAlacsony nedvességtartalom
Kizárólag hús és bőr kombinációja, csonttal vagy csont nélkülAz alapanyagok és azok minősége igen változó
Alacsony hamutartalomMagas hamutartalom
Emberi táplálék forrásaÁllateledelként való használatra alkalmas
A fehérje emészthetősége kb. 95%A fehérje emészthetősége kb. 61%
kb. 65 (g/kg fehérje) lizint, egy létfontosságú aminosavat tartalmazkb. 41 (g/kg Protein) lizin
Több A,D,E vitamint tartalmazKevesebb A,D,E vitamint tartalmaz
Több kreatint tartalmaz, amely elősegíti a sejtek energiaellátásátKevesebb kreatint tartalmaz

A hidegen sajtolt kutyatáp széthullik, ha vízbe kerül

Ha a hidegen sajtolt kutyatápot egy pohár vízbe tesszük, fellazul a préselés és a táp széthullik eredeti összetevőire – amelyek elsősorban lisztek. Ezek gyakran annyira finom szemcséjűek, hogy a víz tetején fátyol képződik. Ez a hatás a Kutyabiblia-Hidegen sajtolt kutyatáp összehasonlító teszt során a z előtte-utána fotókon nagyon jól látszik.

A hidegen sajtolt kutyatápok is megduzzadnak!

Több helyen is olvastam, hogy a hidegen sajtolt kutyatápok nem duzzadnak meg. Nos, ez a márkától függ. Vannak olyan hidegen sajtolt kutyatápok, amelyek igen erősen megduzzadnak, ezt igazolják a duzzadási tesztek is. Ha a kutyatáp megduzzad a gyomorban, akkor kitágul és úgynevezett puffadt has érzést okoz. Számos különböző tanulmány igazolja, hogy a megduzzadó száraztáp a kutyáknál gyakran halálos kimenetelű gyomorcsavarodást okozhat. Ez különösen a nagyobb kutyákat érinti. Eddig csak egy megbízható elkészítési eljárás van, amelytől nem duzzad meg a száraztáp, ez pedig az FSG.

Összefoglalás

A pelletálás az az eljárás, amikor a kutyatápot préseléssel állítják elő. Ennek során csak liszt állagú anyagokat préselnek, amelyek közé a legjobb esetben a húsliszt is tartozik. A préselés során alkalmazott nyomás hőképződéshez vezet, amely azonban messze elmarad a főzési hőmérséklettől. Ez adta a találékony reklámszakembereknek az ötletet, hogy a pelletált kutyatápot „hidegen sajtolt kutyatápnak“ nevezzék. Aki azonban azt gondolja, hogy a hidegen sajtolt kutyatáp alacsony hőmérsékleten, ezáltal kíméletesen kerül előállításra, az téved. A hidegen sajtolt kutyatápok különféle lisztekből állnak, és a húsliszt vagy a gabonaliszt előállításához magas hőmérséklet szükséges. Röviden: A hidegen sajtolt kutyatápok különböző liszteket tartalmaznak, amelyeket magas hőmérsékleten állítanak elő. A friss húst nem lehet pelletálni. Ha olyan kutyaeledelt keres, amely friss húsból készül, akkor az FSG eljárással készült kutyaeledeleket ajánlom.

Közzétéve: